środa, 6 marca 2013

Pora na zupę z pora

Pomysł na obiad ? Mówisz masz:)
Przepis nie jest nowy,ale na tyle atrakcyjny, by go odświeżyć. Nam zupka bardzo zasmakowała, więc od czasu do czasu gości na moim, sorry :) naszym stole . Jeszcze nie tak  dawno por był traktowany po macoszemu. Lądował  co najwyżej w rosole , czy innej zupie, tylko jako składnik włoszczyzny . Dzisiaj łaskawszym okiem spoglądamy na to warzywko i dobrze, bo jest smaczne, można wykorzystać je na wiele sposobów. Przykładem może być ta zupa.Proporcje składników nie muszą być idealne z podanymi , wszak nie jest to recepta na jakiś niezwykły  medykament, tylko na zupę :). Jak już o zupie mowa.... Jakie są wasze ulubione zupy? Smaki z dzieciństwa?Może gdzieś daleko w świecie jadł ktoś pyszną zupkę, której smak do dzisiaj pamięta?
Jakiej zupy nie lubicie?

Przepis

mięso mielone 350 g
serki topione np śmietankowe 300g
por 2-3 szt średnie 
niewielka marchewka
wywar, lub bulion ok 2 l.
zielona pietruszka
sól, pieprz

Mięso mielone nie dodając tłuszczu smażymy ,ale nie za mocno.Pokrojonego w kostkę  pora  i startą na grubych oczkach marchewkę dusimy na maśle. W gorącym bulionie rozpuszczamy serki ( w tym czasie zdjąć z ognia).Do bulionu dodajemy mięso, pora z marchewką  i  gotujemy na wolnym ogniu około 15min. często mieszając.  Na koniec przyprawimy do smaku.





                                                           Smacznego !
                                

66 komentarzy:

  1. Z samego opisu już mi smakuje :) dzięki za pomysł na obiad na dzisiejszy dzień :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytasz w moich myslach ,dzis mamy na obiad zupe z pora ,robie ja troche inaczej ,ale wyprobuje tez kiedys Twoj sposob:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No proszę! A jak robisz ? jakies inne przyprawy?

      Usuń
    2. pore przypiekam na masle z sola i pieprzem dodaje na koncu na chwile grysik , zalewam rosolkiem jak mam albo bulionem z kostki do tego grzanki czasem robie,zupke jemy zawsze jako dodatek do jakiegos drugiego dania jak mamy pierogi albo cos w tym stylu:P

      Usuń
    3. Zupełnie inna. Ciekawa jestem smaku, więc wypróbuję:)

      Usuń
  3. Uwielbima zupę z pora ale o niej całkiem zapomniałam.
    Dzieki z aprzypomnienie.
    Zdjęcia są super!

    OdpowiedzUsuń
  4. O super koncepcja na dzisiejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do warzywniaka po pory i do dzieła :))
      Gorąco pozdrawiam

      Usuń
  5. hmm... jeszcze takiej nie jadłam, ale może kiedyś spróbuję :) Dziś mam warzywną :P
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę u mnie!
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znałam tego przepisu, a pora bardzo lubię! Dzieki, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, kto wie ?, może na stałe zagości u Ciebie w domku:)
      pozdrawiam1

      Usuń
  7. Lubię zupkę cebulową z serem a z pora nie jadłam , musi być tak samo pyszna albo może nawet lepsza . Dziś będzie zupa z pora tylko bez mięsa .
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O własnie, cebulowa ! Dawno nie robiłam, chyba z rok...
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Bardzo lubię pora ale na surowo (surówki, sałatki). Zupy nigdy nie gotowałam. Może spróbuję, wygląda świetnie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por w naszej kuchni zagościł juz na stałe. W surówkach również:)

      Usuń
  9. a ja się przyznaję z pora zupy nie jadłam, a przepis pyszny!!!!
    mogę się przyznać nie lubię flaków
    wiosenne pozdrowionka:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Flaki zjem,ale nie przepadam.Nie przepadam także za pomidorową,co każdego dziwi:)

      Usuń
  10. Pod koniec tygodnia na obiad będzie zupa z pora;-) Wygląda smakowicie a my lubimy zupy.
    Wcześniej nie mogę ugotować, bo zjem sama i Ślubny będzie mi zazdrościł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja rodzinka tez lubi zupy.Ugotuj Ślubnemu, przez żołądek do serca:)

      Usuń
  11. Uwielbiam tę zupę ale do tej pory gotowałam w wersji bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A wiesz, ze zawsze się zabierałam za zrobienie tej zupki i jakoś zapomniałam, ale tym razem nie odpuszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Merhaba arkadaş nasılsın? Ziyaretine çok sevindim...Pırasa Türkiyede zeytinyağlı olarak daha çok pişirilir...çorbasını denemedim...etli ve zeytinyağlı pişirdim...senin çorba harika görünüyor,ellerine sağlık....sevgiler...bizde yemek pişirnce veya el ile yapılan işlerde "eline sağlık" denir...

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmm, det så utrolig godt ut!:) Du har så mange gode mat-tips :)

    Ha en fin dag videre, klem!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysł super nigdy nie jadłam - pora zazwyczaj w sałatkach przemycam. Zastanawia mnie tylko ten czy w połączeniu z serkiem topionym nie będzie to zbyt ciężkostrawne;(. Mam w domu wrażliwe wątroby;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczna,ale do dietetycznych, to chyba nie nalezy:)

      Usuń
  16. Ślinka cieknie na samą myśl o tej zupie:)..chyba sobie dzisiaj taką zrobię, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  17. zupka smakowita z pora lubie choć baaaardzo rzadko robię , bo rodzinka nie..
    a czy serki mozna czymś innym zastapić ??
    rosól niedzielny kojarzy mi sie z dzieciństwem ;)
    pozdrawiam
    Ag

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mażena kilka postów niżej pisze,że dodaje fetę. Feta ma wyrazisty smak, na pewno jest dobre. :)

      Usuń
  18. Dziękuję za odwiedziny. Jestem zauroczona banerkiem !!!!!!! Przecudowny !!!!!!
    Nie mam teraz czasu aby się wczytać , lae zrobię to na pewno później , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Same pokusy, a ja na wiosennej diecie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale bym zjadła! szkoda, ze moi mężczyźni jeszcze do takich smakołyków nie dorośli...

    OdpowiedzUsuń
  21. Kiedyś zrobiłam tą zupke ale jakoś do mnie nie przemówiła ,może coś żle zrobiłam:)twoja wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tam nie ma co zepsuć, pewnie nie sa to Twoje smaki:)

      Usuń
  22. Uwielbiam pora pod każdą postacią.
    Zupę również. Dawno nie robiłam, czas aby ją przyrządzić.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię w sałatkach,ale, tą zupę baaardzo lubię:)

      Usuń
  23. Hmmm, zupkę z pora to lubię w brytyjskim wydaniu "leek and potato". Troszkę inaczej robioną, oczywiście bez mięsa i mieloną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciach wygląda podobnie,ale smak ma z pewnością inny. Jaki? Muszę spróbować, wtedy sie dowiem:)

      Usuń
  24. Mmmmm delicious, your pictures are wonderful, I'm sure the soup is as well!

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja podduszam pory, ale nie dodaję serka topionego, wolę fetę. Ale świetnie,że przypomniałaś.Z serem,topionym lub żółtym lub pleśniowym albo zalać sosem beszamelowym; zapiekam pokrojone na odcinki 4-5 cm pory na masełku i posypuję bułka, albo sezamem, albo orzechami. jedzą Ci, którzy nie lubią porów.
    Spróbuję z sugerowanym serkiem.,

    OdpowiedzUsuń
  26. какой суууууууп!!!! очень вкусно на вид!

    OdpowiedzUsuń
  27. Rozalio wygląda smakowicie,robię bardzo, bardzo podobna tylko bez mięsa ale z pieczarkami,świetna na piątki.Z zup z dzieciństwa nie przepadam za krupnikiem,teraz jadam ale nie przepadam za nią.Pozdrawiam smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  28. Ooo, jak ja lubię zupę z pora :)) smakowa! A u Ciebie jeszcze tak pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj, spróbuję bo nigdy nie robiłam:)
    P.s. jaka piękna deska obok leży:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Nigdy nie robiłam takiej zupy i chętnie wypróbuję przepis bo niesamowicie wygląda Twoja zupa.Oj chyba szybko ją zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Przyznaje że ja też takiej zupy nie robiłam:)))smacznie wygląda więc chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. oooooooooo może jutro upichcę sobie taką zupkę?:)))

    OdpowiedzUsuń
  33. Muszę sprobować z mięskiem, bo robię bez :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nigdy nie jadłam zupy z pory, muszę spróbować Twojego sprawdzonego przepisu...a nie raz już słyszałam że zupka jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pory duszone lubię, więc w zupie też pewnie są świetne. Zdjęcia apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  36. Nie znoszę i nie przełknę grochówki... Już sam zapach doprowadza mnie do torsji... za to pomidorową z makaronem mogę jeść cały tydzień na okrętkę... Generalnie nie przepadam za zupami... jednak gdybym tak jeszcze raz mogła zjeść szczawiową mojej babci....

    OdpowiedzUsuń
  37. Mmmmmmmmm.İt loooks delicious...
    Must be trying...
    Thank you for the Recibe,
    Greatings,
    ijlal..

    OdpowiedzUsuń
  38. Lubię korzystać ze sprawdzonych przepisów.Robię dużo przetworów na zimę i zawsze szukam cos nowego w internecie.A zupkę ugotuję! Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  39. Narobiłaś mi smaku ! Lubię duszone pory, ale zupy takiej jeszcze nie gotowałam:) czas wypróbować przepis:)
    Dziękuję za udział w mojej zabawie i pozdrowienia serdeczne zostawiam!

    OdpowiedzUsuń
  40. zupa wygląda bardzo smakowicie,będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Zupę od gapię. Droga Rozalio,wpadam w kompleksy, że tak ci kulinarnie wszystko wychodzi :) :( dobrego dnia, pozdr magda

    OdpowiedzUsuń
  42. Kiedyś por był dla mnie czymś zbędnym w zupie, ale kiedy posmakowałam tartę porową zmieniłam zdanie, teraz uwielbiam wszelkie wariacje na temat pora:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...