Przepis nie jest nowy,ale na tyle atrakcyjny, by go odświeżyć. Nam zupka bardzo zasmakowała, więc od czasu do czasu gości na moim, sorry :) naszym stole . Jeszcze nie tak dawno por był traktowany po macoszemu. Lądował co najwyżej w rosole , czy innej zupie, tylko jako składnik włoszczyzny . Dzisiaj łaskawszym okiem spoglądamy na to warzywko i dobrze, bo jest smaczne, można wykorzystać je na wiele sposobów. Przykładem może być ta zupa.Proporcje składników nie muszą być idealne z podanymi , wszak nie jest to recepta na jakiś niezwykły medykament, tylko na zupę :). Jak już o zupie mowa.... Jakie są wasze ulubione zupy? Smaki z dzieciństwa?Może gdzieś daleko w świecie jadł ktoś pyszną zupkę, której smak do dzisiaj pamięta?
Jakiej zupy nie lubicie?
Przepis
mięso mielone 350 g
serki topione np śmietankowe 300g
por 2-3 szt średnie
niewielka marchewka
wywar, lub bulion ok 2 l.
zielona pietruszka
sól, pieprz
Mięso mielone nie dodając tłuszczu smażymy ,ale nie za mocno.Pokrojonego w kostkę pora i startą na grubych oczkach marchewkę dusimy na maśle. W gorącym bulionie rozpuszczamy serki ( w tym czasie zdjąć z ognia).Do bulionu dodajemy mięso, pora z marchewką i gotujemy na wolnym ogniu około 15min. często mieszając. Na koniec przyprawimy do smaku.
Z samego opisu już mi smakuje :) dzięki za pomysł na obiad na dzisiejszy dzień :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńPozdrawiam!
Czytasz w moich myslach ,dzis mamy na obiad zupe z pora ,robie ja troche inaczej ,ale wyprobuje tez kiedys Twoj sposob:P
OdpowiedzUsuńNo proszę! A jak robisz ? jakies inne przyprawy?
Usuńpore przypiekam na masle z sola i pieprzem dodaje na koncu na chwile grysik , zalewam rosolkiem jak mam albo bulionem z kostki do tego grzanki czasem robie,zupke jemy zawsze jako dodatek do jakiegos drugiego dania jak mamy pierogi albo cos w tym stylu:P
UsuńZupełnie inna. Ciekawa jestem smaku, więc wypróbuję:)
UsuńUwielbima zupę z pora ale o niej całkiem zapomniałam.
OdpowiedzUsuńDzieki z aprzypomnienie.
Zdjęcia są super!
Dzięki Agnieszko:)
UsuńO super koncepcja na dzisiejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuńDo warzywniaka po pory i do dzieła :))
UsuńGorąco pozdrawiam
hmm... jeszcze takiej nie jadłam, ale może kiedyś spróbuję :) Dziś mam warzywną :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziękuję za wizytę u mnie!
Agata
Warto spróbować, myślę,że Ci zasmakuje:)
Usuń:*
Nie znałam tego przepisu, a pora bardzo lubię! Dzieki, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńWypróbuj, kto wie ?, może na stałe zagości u Ciebie w domku:)
Usuńpozdrawiam1
Lubię zupkę cebulową z serem a z pora nie jadłam , musi być tak samo pyszna albo może nawet lepsza . Dziś będzie zupa z pora tylko bez mięsa .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
O własnie, cebulowa ! Dawno nie robiłam, chyba z rok...
UsuńPozdrawiam!
Bardzo lubię pora ale na surowo (surówki, sałatki). Zupy nigdy nie gotowałam. Może spróbuję, wygląda świetnie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPor w naszej kuchni zagościł juz na stałe. W surówkach również:)
Usuńa ja się przyznaję z pora zupy nie jadłam, a przepis pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńmogę się przyznać nie lubię flaków
wiosenne pozdrowionka:)))
Flaki zjem,ale nie przepadam.Nie przepadam także za pomidorową,co każdego dziwi:)
UsuńPod koniec tygodnia na obiad będzie zupa z pora;-) Wygląda smakowicie a my lubimy zupy.
OdpowiedzUsuńWcześniej nie mogę ugotować, bo zjem sama i Ślubny będzie mi zazdrościł!
Moja rodzinka tez lubi zupy.Ugotuj Ślubnemu, przez żołądek do serca:)
UsuńUwielbiam tę zupę ale do tej pory gotowałam w wersji bez mięsa :)
OdpowiedzUsuńZ mięsem to taka wersja zimowa, "na bogato"
Usuń:)
A wiesz, ze zawsze się zabierałam za zrobienie tej zupki i jakoś zapomniałam, ale tym razem nie odpuszczę:)
OdpowiedzUsuńMerhaba arkadaş nasılsın? Ziyaretine çok sevindim...Pırasa Türkiyede zeytinyağlı olarak daha çok pişirilir...çorbasını denemedim...etli ve zeytinyağlı pişirdim...senin çorba harika görünüyor,ellerine sağlık....sevgiler...bizde yemek pişirnce veya el ile yapılan işlerde "eline sağlık" denir...
OdpowiedzUsuńMuszę poszukać przepisu, może spróbuję:)
Usuńmmmm, det så utrolig godt ut!:) Du har så mange gode mat-tips :)
OdpowiedzUsuńHa en fin dag videre, klem!
Marit, dziękuje za miłe słowa:)
UsuńPomysł super nigdy nie jadłam - pora zazwyczaj w sałatkach przemycam. Zastanawia mnie tylko ten czy w połączeniu z serkiem topionym nie będzie to zbyt ciężkostrawne;(. Mam w domu wrażliwe wątroby;)
OdpowiedzUsuńSmaczna,ale do dietetycznych, to chyba nie nalezy:)
UsuńŚlinka cieknie na samą myśl o tej zupie:)..chyba sobie dzisiaj taką zrobię, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuń:)
Usuńzupka smakowita z pora lubie choć baaaardzo rzadko robię , bo rodzinka nie..
OdpowiedzUsuńa czy serki mozna czymś innym zastapić ??
rosól niedzielny kojarzy mi sie z dzieciństwem ;)
pozdrawiam
Ag
Mażena kilka postów niżej pisze,że dodaje fetę. Feta ma wyrazisty smak, na pewno jest dobre. :)
UsuńDziękuję za odwiedziny. Jestem zauroczona banerkiem !!!!!!! Przecudowny !!!!!!
OdpowiedzUsuńNie mam teraz czasu aby się wczytać , lae zrobię to na pewno później , pozdrawiam
Zapraszam :*
UsuńSame pokusy, a ja na wiosennej diecie ;-)
OdpowiedzUsuńWyobraż sobie,że ja też :))
Usuńale bym zjadła! szkoda, ze moi mężczyźni jeszcze do takich smakołyków nie dorośli...
OdpowiedzUsuńJeszcze polubią różne smaki :)
UsuńKiedyś zrobiłam tą zupke ale jakoś do mnie nie przemówiła ,może coś żle zrobiłam:)twoja wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńTam nie ma co zepsuć, pewnie nie sa to Twoje smaki:)
UsuńUwielbiam pora pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńZupę również. Dawno nie robiłam, czas aby ją przyrządzić.
Pozdrawiam:)
Ja najbardziej lubię w sałatkach,ale, tą zupę baaardzo lubię:)
UsuńHmmm, zupkę z pora to lubię w brytyjskim wydaniu "leek and potato". Troszkę inaczej robioną, oczywiście bez mięsa i mieloną.
OdpowiedzUsuńNa zdjęciach wygląda podobnie,ale smak ma z pewnością inny. Jaki? Muszę spróbować, wtedy sie dowiem:)
UsuńMmmmm delicious, your pictures are wonderful, I'm sure the soup is as well!
OdpowiedzUsuńJa podduszam pory, ale nie dodaję serka topionego, wolę fetę. Ale świetnie,że przypomniałaś.Z serem,topionym lub żółtym lub pleśniowym albo zalać sosem beszamelowym; zapiekam pokrojone na odcinki 4-5 cm pory na masełku i posypuję bułka, albo sezamem, albo orzechami. jedzą Ci, którzy nie lubią porów.
OdpowiedzUsuńSpróbuję z sugerowanym serkiem.,
какой суууууууп!!!! очень вкусно на вид!
OdpowiedzUsuńRozalio wygląda smakowicie,robię bardzo, bardzo podobna tylko bez mięsa ale z pieczarkami,świetna na piątki.Z zup z dzieciństwa nie przepadam za krupnikiem,teraz jadam ale nie przepadam za nią.Pozdrawiam smakowicie
OdpowiedzUsuńOoo, jak ja lubię zupę z pora :)) smakowa! A u Ciebie jeszcze tak pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńOj, spróbuję bo nigdy nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńP.s. jaka piękna deska obok leży:)
Pozdrawiam.
Nigdy nie robiłam takiej zupy i chętnie wypróbuję przepis bo niesamowicie wygląda Twoja zupa.Oj chyba szybko ją zrobię:)
OdpowiedzUsuńPrzyznaje że ja też takiej zupy nie robiłam:)))smacznie wygląda więc chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoooooooooo może jutro upichcę sobie taką zupkę?:)))
OdpowiedzUsuńMuszę sprobować z mięskiem, bo robię bez :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z pory, muszę spróbować Twojego sprawdzonego przepisu...a nie raz już słyszałam że zupka jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńPory duszone lubię, więc w zupie też pewnie są świetne. Zdjęcia apetyczne.
OdpowiedzUsuńNie znoszę i nie przełknę grochówki... Już sam zapach doprowadza mnie do torsji... za to pomidorową z makaronem mogę jeść cały tydzień na okrętkę... Generalnie nie przepadam za zupami... jednak gdybym tak jeszcze raz mogła zjeść szczawiową mojej babci....
OdpowiedzUsuńMmmmmmmmm.İt loooks delicious...
OdpowiedzUsuńMust be trying...
Thank you for the Recibe,
Greatings,
ijlal..
Lubię korzystać ze sprawdzonych przepisów.Robię dużo przetworów na zimę i zawsze szukam cos nowego w internecie.A zupkę ugotuję! Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku ! Lubię duszone pory, ale zupy takiej jeszcze nie gotowałam:) czas wypróbować przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej zabawie i pozdrowienia serdeczne zostawiam!
zupa wygląda bardzo smakowicie,będę musiała wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńZupę od gapię. Droga Rozalio,wpadam w kompleksy, że tak ci kulinarnie wszystko wychodzi :) :( dobrego dnia, pozdr magda
OdpowiedzUsuńKiedyś por był dla mnie czymś zbędnym w zupie, ale kiedy posmakowałam tartę porową zmieniłam zdanie, teraz uwielbiam wszelkie wariacje na temat pora:)
OdpowiedzUsuń