poniedziałek, 18 czerwca 2012

prawie jak w Bramasole....

Przed południem przeczytałam ostatnią stronę ,,Pod słońcem Toscanii " i zrobiło mi się smutno, że to już koniec....Obcowanie z tą  książką było dla mnie  jak wielka przygoda, podróż w wymarzone zakątki. Wertując stronice  nie trudno wyobrazić sobie zapach ziół  rosnących wokół Bramsole, poczuć smak dojrzałych w słońcu pomidorów, smak świeżej oliwy.
Chcąc zatrzymać na dłużej atmosferę, która mną zawładnęła upiekłam chlebek zwany focaccia.

 Focaccia
20 g świeżych drożdży 
 300 ml ciepłej wody 
500 g mąki
oliwa z oliwek
oliwki czarne i zielone
suszone pomidory
rozmaryn, tymianek ,sól

przygotować rozczyn-100 ml  ciepłej wody połączyć z drożdżami , 2 łyżkami maki , 1łyżeczką cukru, postawić w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu  dodać 1,5 łyżeczki soli,  mąkę, 2 łyżki oliwy, resztę ciepłej wody. Wszystko wymieszać w misce, wyłożyć na  blat i wyrobić pulchne ciasto.Odstawić  do wyrośnięcia. Rozwałkować na placki , lub jeden duży. Posmarować  oliwą, zrobić palcem dziurki. W  dołeczki powkładać oliwki i suszone pomidorki, posypać rozmarynem, tymiankiem. Oliwa do smarowania może być z dodatkiem czosnku, ja zapomniałam :))
Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piec w temp.200-220 st, C  ok.20 min.

.

Odkroiłam  kawałek  mojej focaccii i znów  byłam myślami w  Toscanii ,zabrakło tylko lampki chianti.

film :)  Pod słońcem Toskanii


3 komentarze:

  1. Kocham te ksiazke - to pierwsza tej autorki, ktora mi wpadla w rece :) I kocham film na podstawie tej ksiazki (ogladalam kilka razy). No i kuchnia wloska... wspaniala!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie czytalam tej ksiażki i dzieki Twojej rekomendacji kupie przy najblizszej sposobnosci, uwielbiam toskanskie klimaty:)Pozdrawiam

    PS.widze,za nadal posiadasz właczona weryfikacje obrazkową,prosze usun ja a bedzie sie przyjemniej komentowalo(w zakladce ustawienia,posty i komentarze,wlacz weryfikacje obrazkowa-wybierasz NIE i zapisujesz zmiany)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie skorzystam z przepisu na foccacie. Uwielbiam Wlochy i sloskie jedzenie. Toskania mi się marzy od zawsze. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...