Sezon truskawkowy trwa.Dzisiaj przytargałam do domu 2 koszyki pięknych, pachnących owoców. Kaszebsko malena, bo tak nazywa się na Kaszubach truskawka, to najsmaczniejszy owoc pod słońcem. Nie znam nikogo , kto nie lubiłby tego cudu natury. Ja najbardziej lubię surowe w całości, lub w postaci gęstego musu . 4 kg to trochę dużo żeby zjeść w jeden wieczór...mogłoby się to nieżle skończyć hahha. Z 1 kg powstał gęsty, cudowny koktajl , a 3 kg trafiły do garnka z 1,5 kg cukru. Po godzince gotowania na wolnym ogniu powstał smakowity dżemik. Wyparzone słoiczki napełniłam po brzegi i odwróciłam do góry dnem (aż do wystygnięcia). Czy wszystko trafiło do słoików? O nie! trochę zostawiłam w garnku żebym mogła co chwilkę podejść z łyżeczką i ........ co? nie było do czego! Wyskrobane do zera!. Nawet garnka nie umyli! Muszę schować do spiżarni moje słoiczki, bo może też ,,dostaną,, nogi...ha ha ? a to by już była rozpusta :))
środa, 20 czerwca 2012
Kaszëbskô malëna
Sezon truskawkowy trwa.Dzisiaj przytargałam do domu 2 koszyki pięknych, pachnących owoców. Kaszebsko malena, bo tak nazywa się na Kaszubach truskawka, to najsmaczniejszy owoc pod słońcem. Nie znam nikogo , kto nie lubiłby tego cudu natury. Ja najbardziej lubię surowe w całości, lub w postaci gęstego musu . 4 kg to trochę dużo żeby zjeść w jeden wieczór...mogłoby się to nieżle skończyć hahha. Z 1 kg powstał gęsty, cudowny koktajl , a 3 kg trafiły do garnka z 1,5 kg cukru. Po godzince gotowania na wolnym ogniu powstał smakowity dżemik. Wyparzone słoiczki napełniłam po brzegi i odwróciłam do góry dnem (aż do wystygnięcia). Czy wszystko trafiło do słoików? O nie! trochę zostawiłam w garnku żebym mogła co chwilkę podejść z łyżeczką i ........ co? nie było do czego! Wyskrobane do zera!. Nawet garnka nie umyli! Muszę schować do spiżarni moje słoiczki, bo może też ,,dostaną,, nogi...ha ha ? a to by już była rozpusta :))
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
U mnie też zawartość słoiczków znika w jakiś czarodziejski sposób:) Piękne zdjęcia.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń