Domowy pasztet, czyli wiesz, co jesz. Kupowałyście gotowy pasztet ? Pewnie,że tak, bo ja również i to często, ale przyszedł dzień,że powiedziałam stop! Wśród znajomych mamy osobę,która pracuje jako szeregowy pracownik w zakładzie przetwórstwa mięsnego.Nie ma tam wiele do gadania. Jej obowiązkiem jest wykonywanie obowiązków zgodnie z normami przyjętymi przez ten zakład.Owszem, czysto, cacy-glacy! Wszędzie błysk. I co z tego? Nic...bo, higiena, to zakichany obowiązek i kropka. Ale to co w tych puszkach, puszeczkach i innych słoiczkach można upchnąć to jest dosłownie KOSMOS. Do tego glutaminian sodu, lub inny poprawiacz smaku, konserwanty plus inne chemiczne cuda i jechana!!! To info z jednego zakładu, może gdzie indziej jest inaczej, ale śmiem wątpić, gdy czytam skład na opakowaniach.Mówię tu o pasztecie, ale wiadomo,ze dotyczy to wielu produktow...niestety.
Pasztet domowy do słoików trochę się różni od takiego do pieczenia, ale nie jest trudniejszy. Może trochę więcej "grzebania" i tyle:))
Pasztet do słoików
1.20-1,50 kg mięsa( łopatka, karkówka,szynka)
75 dkg boczku surowego, tłustego ( bo jeżeli mięso i boczek będą chude, pasztet będzie suchy)
20 dkg kaszy manny
20 dkg wątróbki ( może być drobiowa lub wieprzowa)
1,2 litra wody
cebula
ziele 3-4
listki laurowe 1-2
pieprz,sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Mięso i boczek pokroić, i ugotować z dodatkiem ziela, listków, cebuli.Ugotowane mięso wyjąć.Cebulę wyrzucić . Niby można dodać ugotowaną,ale ja nie daję, wolę nie ryzykować skwaśnienia pasztetu. Uzupełnić wrzącą wodą rosół do ilości 1,20 l. W rosole sparzyć wątróbkę, nie ugotować!!!!, bo będzie wyczuwalna w pasztecie w postaci grudek! Wątróbkę można dodać również surową. Tak byłoby najlepiej:) Po wyjęciu watróbki wsypać kaszkę i zamieszać żeby nie powstały kluski.Mięso,watróbkę zmielić na drobnym oczku.Dodać kaszę, przyprawy, wymieszać i zmiksować mikserem na wysokich obrotach,kilka minut.Nic nie powinno być zimne, wszystkie czynnośći wykonywać sprawnie jedną po drugiej.!!Pasztet wkładać do słoiczków, wytrzec brzegi i zaraz gotować.!! przez pół godziny. Drugiego dnia gotowanie powtórzyć. Trzymać w chłodnym miejscu. Jest to podstawowy przepis. Przyprawy można dać wg własnego gustu. Może być czosnek, tymianek, kolendra co kto lubi. Podczas przygotowywania można część przyprawić inaczej np do 1-2 słoiczków.
Podany z kawałeczkiem świeżego chlebka .....mniam.Kanapeczkę posypałam listkami świeżego tnz. :)) mrożonego majeranku:)
Ktoś zapyta po co kasza? po to by pasztecik był że tak powiem "smarowny"
W roli dekoracji wystąpił możdzierz z rodowych staroci mojęgo M.
Hmm uwielbiam robić pasztet, w święta zrobiłam z żurawiną był pyszny:) Pomyślę nad Twoim pasztetem:)
OdpowiedzUsuńZ żurawinką jeszcze nie robiłam, ale jadłam, jest super
Usuń:*
Stoję murem za Twoim podejściem do jedzenia!!:)) Sama szukam produktów jak najmniej przetworzonych, no i niestety z większości wędlin i innch przetworów mięsnych już dawno zrezygnowałam. A że czasami chciałoby się coś dobrego przekąsić, no to pozostają własne wyroby. Żeby jeszcze to mięso było takie jak być powinno, bez hormonu wzrostu, antybiotyków i nie karmione paszą GMO... :(
OdpowiedzUsuńściskam mocno***** i smacznego, mniam...wygląda naprawdę apetycznie ;)))
To prawda,że na mięso kupowane w sklepie tez nie mamy wpływu, ale jednego "etapu chemizacji" naszego jedzenia można uniknąć, robiąc swoje przetwory.Czasami mam dostęp do mięsa prosto ze wsi od rodziny,
Usuń:))
mnaim zjadlabym taka kanapeczke:p mnie nie bardzo sie chce robic pasztetu tym bardziej ze tylko ja jem pasztet ale i tak sobie przepis zapisze moze zrobie:P
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć,ze to kaloryczne jadło,ale wolę zrzucać takie kalorie, niż niewiadomego pochodzenia:)
UsuńPysznie to wyglada, może się skuszę na taki:)
OdpowiedzUsuńTrochę grzebania,ale warto:)
UsuńKanapeczki wyglądają przepysznie :) Ja też staram się wybierać jedzenie jak najmniej przetworzone i robić jak najwięcej swoich przetworów :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak. Tak całkiem to nie uciekniemy od tych przetworzonych rzeczy, bo się po prostu nie da.Jednak im więcej swojego jedzenia tym lepiej
Usuń:)))
Zgadzam się z Tobą. Nie kupuję wielu produktów. Wiem, że świeże mięso, boczek...też nie są takiej jakości jak dawnej, ale nie jem już tych worów z zawartością chemii.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że dodaję kaszkę mannę. Już czuję ten cudowny zapach pasztetu roznoszący się po całym domu.
Pychota.
Smacznego.
Pozdrawiam
Powiedz mi Łucjo czy robilaś już taki pasztet z grzybami? czy z przecierem pomidorowym? Wiem,ze można, ale...no właśnie ale :))
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Nie ma jak produkty spozywcze od podstaw wyprodukowane w domu...Czy to chleb, wedliny, pasztet- rzeczywiscie wiesz, co jesz!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne zdjecia zrobiłas!
Serdeczności
Często robię przetwory do słoików takie jak pasztet, mielonka,galaretka.
UsuńGarstki pasztetu, czy mielonki nie da się zrobić, ale tez bez sensu by to było. Jak robię to z reguły ok 6-8 słoiczków. Czasem moja siostra coś zrobi to się wymieniamy:))
:**
Ale smaczka mi narobiłaś. Super pomysł, bo sklepowego nie kupuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa juz tez nie kupuję. :)))
UsuńPozdrawiam gorąco!
Pysznosci ♡
OdpowiedzUsuńMoże też spróbujesz zrobić:))
UsuńCałuski!
Nie da się ukryć, że nad wyraz chemiczne to nasze jedzonko, dlatego "oboma rękoma" podpisuję się pod Twoim pasztecikiem, na dodatek z takim chlebkiem... mniam... mniam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Chlebuś robiłam wczoraj rano, więc trochę czerstwy, ale smaczny:)))
UsuńPozdrowionka!
jakie smaczne..aż mi cieknie ślinka
OdpowiedzUsuńPoczęstuj się proszę:) smacznego!
UsuńKocham ten chleb tak dobry, jak to zrobiła.
OdpowiedzUsuńzasługujesz na nagrodę, podszedł od mnie, aby go podnieść.
cześć
buono quanto mi piace questo pane fatto così.
ti meriti un premio ,passa da me a ritirarlo.
ciao
Smacznego! cieszę się,że Ci się podoba. Pozdrawiam gorąco!!
UsuńEse paté si que será buenísimo. Yo también hago, de cerdo. Es muy sencillo: 1/2 kg de hígado, 1kg de papada, se muele todo juntos, se añade pimienta, nuez moscada, un poquito de vino rancio y sal. Hago hervir los botes vacíos, se llenan calientes y se colocan boca abajo, cuando se ha enfriado todo ya está. Besicos. (El hígado y la papada los compro en Berdún, son naturales)
OdpowiedzUsuńTaki pasztecik, jak Twój jadłam,ale nie robiłam. Na 100 % jest pyszny! Pozdrawiam gorąco:))
UsuńWiem ci jem - to naprawdę ważne! Może mniej urozmaicone ale stosunkowo świeże /na ile w mieście to możliwe/ i bez polepszaczy! Moje dziecko /27 lat/zamarzyło o pasztecie i ruszam w sobotę. Robię w zasadzie tak jak TY, ale bez kaszki, zainspirowałaś mnie - spróbuję po Twojemu. Wiem, że niektórzy dodają jajko jak do mielonych, uważam, ze do pasztetu nie potrzeba.
OdpowiedzUsuńA zdjęcia - cudownie apetyczne! Dodatki cudowności.
Do pasztetu pieczonego w foremce daję bułkę i jajko i cebule itd, ale do tego słoikowego nie daję jajek ani bułki. Kaszka daje temu pasztetowi jakby to powiedzić...aksamitność, smarowność. Ten pieczony to da się kroić, a ten nie
UsuńPozdrawiam!!
Pasztet aż tu pachnie i jeszcze pięknie podany:)))bardzo fajny przepis chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPrzepis na pierwszy rzut oka wydaje się zagmatwany,ale jest prosty jak strzelanie!
UsuńPozdrawiam i dzięki za miłe słowa!
Rozalio przyznam ,że nie znam tego przepisu z kaszą.Wygląda bardzo smakowicie ,ja pasztet robię tylko pieczony i wtedy kroję a tu fajny patent na smarowany.Spróbuje ponieważ już od dwóch lat nie kupuje przetworzonej żywności.Zamiast kiełbas piekę schab czy szynkę lub pasztet, hołduję zasadzie a przynajmniej bardzo się staram,wiem co jem.Pozdrawiam,dziękuję za podzielenie się przepisem
OdpowiedzUsuńZgadza się, pasztet pieczony w foremce jest raczej do krojenia. Jest tez trochę inny skład. Pewnie tez dodajesz jajko, może bułkę,cebulkę duszoną?
UsuńNie trzeba go też miksować. Może trzeba hihi, tzn. ja nie miksuję:)))
Masz taki piękny ogród, nie myślałaś o wędzarni?
Pozdrawiam gorąco!
Od takiego stałego pasztetu różni się tylko kaszką, ja napiekłam pasztetów na święta i pomroziłam, robiłam z kurkami, żurawiną, zielonym pieprzem i bez dodatków. Po porcjowałam i teraz tylko wyjmuję po kawałku. też jest dobry. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMyślę, ze nawet bardzo dobry!!! Tego z kurkami to bym zjadła.... mniam:)
UsuńAle smakowicie u Ciebie:) aż chce się zjeść kanapeczkę w Twoim wydaniu:) Pozdrawiam Ala
OdpowiedzUsuńMała, czy duża? już robię:))
UsuńPozdrawiam!
Jutro mój Lukasz jedzie do Londynu po pół świni...będziemy robić swoje kiełbasy, szynki i właśnie pasztet. Dziękuję za przepis, na pewno się przyda :)
OdpowiedzUsuńBrawo!My też od czasu do czasu kupujemy połówkę i robimy różne przetwory!
UsuńWspaniały przepis. Bardzo mnie zachęciłaś. :)
OdpowiedzUsuńNic tylko robić Aniu:)
UsuńMój mąż przed chwila zajrzał mi przez ramię i zapytał: dlaczego Ty mi nie robisz takich pasztetów? No to mu zrobię, bo dzieki Tobie wiem jak:))
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Moi " chłopcy" to żarłoki, więc muszę mieć żelazny zapas takich domowych przysmaków.Często też jak pisałam wcześniej, robimy z siostrą różne rzeczy, potem się wymieniamy:)
UsuńWypróbuje, jeśli pozwolisz bo mi smaka narobiłaś, tylko muszę trochę "odżyć" bo mnie ta zima przytłacza....pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pasztetu, bo mój mąż nie jada mięsa :(, a dla mnie to mi się nie chce, podjadam u mamy, ale na weekend zamierzam zrobić trochę smalczyku domowego, moja starsza ma mięsożernego chłopaka - studenta, cały czas jest głodny :))).
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:) Dzięki za przepis, na pewno kiedyś go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,chyba wpadne do Ciebie na pyszne śniadanko;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety. W moim rodzinnym domu na Wielkanoc był zawsze robiony pasztet z zająca ale może się skuszę i zrobię według Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPiekę swoje pasztety w aluminiowych foremkach, bo lubię takie rumiane, podsuszone, stoi jeszcze jeden w lodówce, smaki przegryzły się, no pychota! do gotowania dodaję odrobinę grzybów suszonych, jakieś jarzynki, które potem mielę, a zamiast kaszy - bułkę namoczoną w wywarze; tak nauczyłam się od teściowej; w tym roku, na święta królowały na stole tylko moje wyroby; sama wiesz, Rozalio, jak człowiek puchnie z dumy, kiedy chwalą; świetny przepis na pasztet "wyjazdowy", tylko pakować i jechać w dal; pozdrawiam Cię serdecznie.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na taki pasztet :)) Wygląda przepysznie :))
OdpowiedzUsuńHej Rozalio !!!
OdpowiedzUsuńCudne są zakamarki Twojego Królestwa, nawet nie Wiesz jak Ci zazdroszczę!!!
Od wielu wielu lat moim marzeniem jest wyrwać się z zatłoczonego miasta, bloku i osiedlić gdzieś na wsi gdzie spokój, cisza i natura! A Ty to już Masz, pozdrawiam cieplutko, Magnolia57
Chyba całkiem dobry przepisik. :)
OdpowiedzUsuńJejku, ale zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńMam jeden wniosek: nie zaglądać do Rozalii ciemną nocą ;D
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam :)
Ale się wstrzeliłaś super z tym pasztecikiem, jeszcze nigdy nie robiłam ale nabrałam ochoty spróbować swoich sił. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńkocham pasztecik, a taki domowy jest najlepszy na świecie! najbardziej smakuje mi ten mojej babci:)))))) i nawet teraz jem kanapkę z pasztetem, ale takim ze sklepu niestety:)
OdpowiedzUsuńuściski
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa...Mniam ...jaki apetyczny ...muszę spróbować...Pozdrawiam pa
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńDo tej pory zawsze robiłam pasztet w/g przepisu mojej teściowej. Uwielbiamy go wszyscy, tylko zamiast kaszy manny/ej dodaję namoczoną w resztkach wywaru po gotowaniu mięs, bagietkę (niegdyś była to bułka paryska). Daje się kroić. Ostatnio zastanawiam się czy nie zwiększyć częstotliwości pieczenia tego pasztetu. Świetne jedzonko.
Podoba mi się Twój blog i zaraz sobie go wprowadzę w zakładki. Będziesz miała mnie na głowie;)
Pozdrawiam serdecznie:)
Dziękuję ;]
OdpowiedzUsuńAleż wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam, pyszności:))
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Kiedyś robiłam pasztet pieczony z drobiu, mimo że dodałam trochę tłustszego mięska, to i tak był nieco suchy. Mam ochotę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękne i zachęcające do skosztowania ( tego pasztetu ) zdjęcia. Pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńSuper :) Mam pytanie, czy kasze gotować w tym "rosole" czy tylko wrzucić i wymieszać?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMam pytanie - jak długo może stać w lodówce taki pasztet ?
Zrobiłam wszystko jak w przepisie (łącznie z wyrzuceniem cebuli), a mimo to po 2 czy 3 tygodniach w lodówce pasztet skwaśniał (oczywiście mowa o zamkniętych a nie napoczętych słoiczkach).
Może Pani albo ktoś z komentujących miał taki problem, zna możliwa przyczynę? Bo zależało mi właśnie na przepisie dzięki któremu pasztet mógłby stać dłużej, będąc swoistym zapasem na wypadek kiedy nic innego w lodówce się nie znajdzie, a niestety z tym pasztetem się nie udało.
pozdrawiam
C.
szkoda, że nie wyszło.....trudno powiedzieć...
OdpowiedzUsuńPisząc ..."nic nie powinno być zimne" miałam na myśli to,że wszystko powinno być bardzo szybko zrobione, by nie wystygło !!!!! . Nie wolno zostawiać i np. podgrzewać!!!!!. Może tu diabeł pogrzebany ?
Przepis nadal polecam, bo jest wielokrotnie wypróbowany :)
co to za szmelc zielonego pojecia niema zalllllllllllllllll
OdpowiedzUsuńWitam. Mam pytanie
OdpowiedzUsuńdlaczego dodaje sie az 1,2 litra wody, czy to nie za duzo?
Pozdrawiam.
1,2 l to tak w sam raz. Zauważ,ze jest tam 75dkg boczku, 20 dkg wątrobki, 1,2-1,50 kg mięsa i 20 dkg kaszki.Kasza powiększa swoja objętość. Podczas miksowania wszystko połączy sie w jedną, aksamitną całość.
UsuńWitam Rozalio.
OdpowiedzUsuńWczoraj robilem dwadziescia sloikow wedlug Twojego przepisu i smialo moge stwierdzic ze cos tu nie tak.
Mialem dwa rodzaje sloikow 04 i 08 litra wypelnilem je w trzech czwartych wysokosci i zalalem rosolkiem okolo jeden centymetr powyzej mieska. Sloiki postawilem tak ze te mniejsze byly dalej od termodmuchawy piekarnika a wieksze blizej. Po ustawieniu zadanej temperatury 180 st.C. i ustawieniu czasu dwie godziny (od chwili zagotowania sie sloikow) poszlo cos nie tak. W mniejszych sloikach woda wyparowala calkowicie a miesko zrobilo sie suche i ciemne a w wiekszych do
polowy. Dzisiaj otworzylem wszystkie sloiki i dolalem do nich powyzej mieska wywaru rosolowego i ponownie pasteryzuje ale juz NIE W ZADNYCH 180 st.C tylko w 130. Szlak mnie trafia gdyz prawdopodobnie zmarnowalem 8 kg. miesa. Czy proba ratowania cos da nie wiem !!!
Tak ze albo pominelas jakis niuans w swoim przepisie i napisalas go niedokladnie albo ta temeratura i czas to jedna wielka bzdura???
Jeszcze sie odezwe
Pozdro...
O rety....coś ty narobił???
UsuńSkąd wziąłes te temperatury??? termoobieg????zalewanie rosołkiem???Nic takiego nie robie z moim pasztetem!!! Po zmiksowaniu wkładam do słoików i gotuję innymi słowy pasteryzuję!!!! Pasteryzacja, polega ona na długotrwałym gotowaniu w 100 °C w szczelnie zamkniętych szklanych naczyniach, a nie pieczeniu w temp 180 stC. Ty swój pasztet upiekłes i tym samym wysuszyłeś!!!!!
Przepis jest wyjątkowo dokładny! Musisz przyznać,że zle go przeczytałes. Przykro mi bardzo.
Ankara
OdpowiedzUsuńVan
Hakkari
Edirne
Yozgat
OZY
Adana
OdpowiedzUsuńErzurum
Sinop
istanbul
Düzce
XMK4O
sinop
OdpowiedzUsuńsakarya
gümüşhane
amasya
kilis
VBH4
whatsapp görüntülü show
OdpowiedzUsuńücretli.show
K14S
görüntülü.show
OdpowiedzUsuńwhatsapp ücretli show
LKA
ığdır evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńbitlis evden eve nakliyat
batman evden eve nakliyat
rize evden eve nakliyat
niğde evden eve nakliyat
53G
ığdır evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńbitlis evden eve nakliyat
batman evden eve nakliyat
rize evden eve nakliyat
niğde evden eve nakliyat
YTL
düzce evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńdenizli evden eve nakliyat
kırşehir evden eve nakliyat
çorum evden eve nakliyat
afyon evden eve nakliyat
Z8F8J
ığdır evden eve nakliyat
OdpowiedzUsuńbitlis evden eve nakliyat
batman evden eve nakliyat
rize evden eve nakliyat
niğde evden eve nakliyat
KRWL1
595D3
OdpowiedzUsuńSilivri Çatı Ustası
Maraş Evden Eve Nakliyat
Tunceli Evden Eve Nakliyat
Van Evden Eve Nakliyat
Kastamonu Evden Eve Nakliyat
39D29
OdpowiedzUsuńAksaray Evden Eve Nakliyat
Muğla Evden Eve Nakliyat
Çerkezköy Çatı Ustası
Aydın Evden Eve Nakliyat
Silivri Fayans Ustası
45164
OdpowiedzUsuńHakkari Parça Eşya Taşıma
Erzincan Lojistik
Iğdır Parça Eşya Taşıma
Ünye Yol Yardım
Antep Lojistik
Yozgat Evden Eve Nakliyat
Kocaeli Lojistik
Antep Evden Eve Nakliyat
Afyon Şehirler Arası Nakliyat
79B96
OdpowiedzUsuńDenizli Şehirler Arası Nakliyat
Urfa Şehirler Arası Nakliyat
Kastamonu Lojistik
Bartın Parça Eşya Taşıma
Çorlu Lojistik
Aydın Evden Eve Nakliyat
Tokat Şehirler Arası Nakliyat
Bilecik Şehir İçi Nakliyat
Kırklareli Parça Eşya Taşıma
A784F
OdpowiedzUsuńBtcturk Güvenilir mi
https://steroidsbuy.net/
winstrol stanozolol
buy boldenone
Karabük Evden Eve Nakliyat
Amasya Evden Eve Nakliyat
Rize Evden Eve Nakliyat
buy parabolan
Nevşehir Evden Eve Nakliyat
5B74E
OdpowiedzUsuńBilecik Şehir İçi Nakliyat
Hakkari Evden Eve Nakliyat
Batman Şehir İçi Nakliyat
Edirne Şehirler Arası Nakliyat
Çerkezköy Mutfak Dolabı
Şırnak Evden Eve Nakliyat
Muğla Şehirler Arası Nakliyat
Bitlis Evden Eve Nakliyat
Ünye Fayans Ustası
8A7A5
OdpowiedzUsuńÇankırı Evden Eve Nakliyat
Niğde Lojistik
Çerkezköy Motor Ustası
Tokat Şehirler Arası Nakliyat
AAX Güvenilir mi
Kastamonu Şehir İçi Nakliyat
Mersin Parça Eşya Taşıma
Sakarya Lojistik
Bibox Güvenilir mi
72D8F
OdpowiedzUsuńManisa Evden Eve Nakliyat
Binance Referans Kodu
Isparta Evden Eve Nakliyat
Trabzon Evden Eve Nakliyat
Bitci Güvenilir mi
Ünye Çelik Kapı
Çerkezköy Boya Ustası
Etimesgut Fayans Ustası
Çerkezköy Kombi Servisi
BB4CE
OdpowiedzUsuńindirim kodu %20
005EF
OdpowiedzUsuńBitcoin Para Kazanma
Kripto Para Nasıl Çıkarılır
Binance Hesap Açma
Btcturk Borsası Güvenilir mi
Coin Nedir
Kripto Para Madenciliği Siteleri
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır
Binance Sahibi Kim
Coin Kazma
F729F
OdpowiedzUsuńBtcturk Borsası Güvenilir mi
resimlimagnet
Binance Ne Zaman Kuruldu
Binance Neden Tercih Edilir
Mexc Borsası Güvenilir mi
Coin Oynama
Binance Nasıl Üye Olunur
Coin Kazma Siteleri
Yeni Çıkacak Coin Nasıl Alınır
B8B27
OdpowiedzUsuńhatay canli goruntulu sohbet siteleri
kastamonu canli sohbet bedava
amasya rastgele sohbet uygulaması
kadınlarla ücretsiz sohbet
urfa görüntülü sohbet siteleri ücretsiz
aydın en iyi sesli sohbet uygulamaları
canlı sohbet ücretsiz
kırklareli canli goruntulu sohbet siteleri
kütahya ücretsiz sohbet
C97D5
OdpowiedzUsuńFacebook Grup Üyesi Hilesi
Sohbet
Discord Sunucu Üyesi Hilesi
Shinja Coin Hangi Borsada
Coin Nasıl Alınır
Floki Coin Hangi Borsada
Telegram Görüntüleme Hilesi
Binance'de Kaldıraç Var mı
Ort Coin Hangi Borsada
B40A9
OdpowiedzUsuńbitcoin nasıl üretilir
mobil 4g proxy
sohbet canlı
papaya meyvesi
bitcoin ne zaman çıktı
mercatox
bitcoin hesabı nasıl açılır
bybit
binance
3C53E
OdpowiedzUsuń----
----
matadorbet
----
----
----
----
----
----
D760F
OdpowiedzUsuńmatadorbet
----
----
----
----
----
----
----
----